Thierry van Vugt

Passie voor Gouda

Nieuwsberichten

 


 

 


Benoemd tot wethouder

18 januari 2018

Vandaag werd ik in door de Goudse gemeenteraad benoemd tot wethouder. Het is bijzonder om mijn zetel in de gemeenteraad na vier jaar als raadslid en fractievoorzitter te mogen verruilen voor een plek in het dagelijks bestuur van onze mooie stad. In het Goudse college van Burgemeester en Wethouders krijg ik de volgende portefeuille onder mijn hoede:

  • Binnenstad (o.a. economie)
  • Stadsmarketing, recreatie en toerisme
  • Cultuur, erfgoed en monumenten
  • Vastgoed
  • Onderwijs
  • Bouw- en Woningtoezicht
  • Woonwagens

Daarnaast ben ik (mede)verantwoordelijk voor een aantal projecten, waaronder de Visie op regionale samenwerking, GoudAsfalt en het Zuidelijk Stationsgebied. Als wethouder op voordracht van de grootste raadsfractie, ben ik tevens 1e loco-burgemeester.

Ik vind het bijzonder om voor bijna 72.000 Gouwenaars wethouder te mogen zijn. Onze stad, en het Groene Hart ten brede uit, staan voor grote opgaven. Ik zal  met al mijn energie en inzet een steentje bijdragen om Gouda een nóg mooiere plek te maken om te wonen, werken en recreëren. Voor, en samen met, alle Gouwenaars. En ik hoop er natuurlijk op, dit ook na de komende raadsverkiezingen te mogen doen!

[Foto's Theo Lucas]

 

Verkozen tot lijsttrekker Gemeenteraadsverkiezingen 2018

30 juni 2017

Ik ben zeer vereerd met het vertrouwen dat de Goudse D66-leden mij hebben gegeven om lijsttrekker voor de Gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 te mogen zijn. De Algemene Afdelingsvergadering van 29 juni jl. stemde daar unaniem mee in. Afgelopen jaren is in opdracht van de D66 leden en voor alle Gouwenaars gebouwd aan een Krachtig Gouda. Daar heb ik met de voltallige D66-fractie en onze wethouder Daphne Bergman zichtbaar aan gewerkt. Veel punten uit ons verkiezingsprogramma zijn inmiddels gerealiseerd.  

Het gaat dan ook goed met Gouda! Onze stad is met rassenschreden gestegen tot een 5 e plek op de ranglijst van woonaantrekkelijke steden (Atlas voor Gemeenten). In de laatste stadspeiling waarderen Gouwenaren hun buurt en stad met een 7,4. De titels die onze stad binnenhaalt, van beste binnenstad tot beste bieb, markt en schouwburg, stapelen zich op. Gouda is in toenemende mate de door D66 geambieerde stad waar het goed wonen werken en recreëren is. Het bewijs laat zich ook zien: Westergouwe en Middenwillens draaien erg goed en de huizenprijzen stijgen weer. De groei die dit oplevert zorgt voor de draagkracht om ons voorzieningenniveau in stand te houden.

Maar, dat betekent niet dat we klaar zijn. Er is nog véél werk te verzetten. De uitdagingen in onze stad zijn groot. Met de toekomstige D66-fractie wil ik komende jaren:

  • Hard werken aan onze zorgen rond bijvoorbeeld het sociaal domein, energie en klimaat, de toenemende druk op de open ruimte versus de grote woningbehoefte, en de hardnekkige woninginbraakproblematiek;
  • Strijden tégen het conservatisme in de gemeenteraad en vóór ruimte voor burgers in bedrijven;
  • Toewerken naar een prachtig jubileumjaar Gouda750, waarbij we Gouda weer ten maximale op de kaart zetten binnen en buiten onze gemeentegrenzen.

Het is mooi dat de leden het vertrouwen hebben gegeven om ook na de Gemeenteraadsverkiezingen 2018 met een sterk team en de stad verder te kunnen bouwen aan een Krachtig Gouda. Ik ga ervoor!

 

Kandidaat voor Tweede Kamer

7 november 2016

Vandaag is de advieslijst van D66 met de kandidaten voor de Tweede Kamer verkiezingen van 15 maart aanstaande gepubliceerd. Ik vind het een eer om kandidaat te mogen zijn voor een plek in ons parlement. Nederland kan nog veel beter en mooier worden, en daar wil ik graag een steentje aan bijdragen als Tweede Kamerlid. Met mijn werkervaring en competenties denk ik een steunpilaar in de toekomstige fractie te kunnen zijn. Hier is mijn motivatiebrief te vinden, die ik heb ingediend bij de lijstadviescommissie, en op basis waarvan ik op de kandidatenlijst ben geplaatst. D66 leden kunnen van 10 t/m 21 november stemmen op de lijstvolgorde. Uiteraard hoop ik nog wat hoger op de lijst te worden geplaatst door de stemmers. Hulp daarbij is welkom! 

Met mijn kandidatuur beschikt D66 Gouda over iemand die dicht op de landelijke politiek zit. Dat is een win/win-situatie gezien de toenemende interafhankelijkheid tussen Rijk en gemeenten. Komende tijd zal ik mij ook onverminderd lokaal blijf inzetten als raadslid en fractievoorzitter voor D66 in de Goudse gemeenteraad. 

 

Europe first! 

26 juni 2016

Lees hier mijn column 'Europe first!' naar aanleiding van de Brexit.

 

Brief aan burgemeester Frissen

5 juni 2016

Lees hier de brief die ik -als voormalig inwoner van de gemeente- aan burgemeester Frissen van Schinnen heb gestuurd over de voorgenomen fusie van Schinnen met Nuth en Onderbanken.

 

Halverwege!

27 maart 2016

Lees hier mijn 'Mid Term Review' voor de raadsperiode 2014-2018.

 

In actie voor Boomfeestdag

17 maart 2016

Op 16 maart was het nationale Boomfeestdag. Met D66 Gouda, Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya, een klas kinderen van de Casimirschool en vrijwilligers van Goudasfalt heb ik 50 fruitbomen geplant op het Koudasfalt-terrein. Hier een foto-impressie. Lees hier een uitgebreider verslag.

Fotoimpressie Boomfeestdag 2016 Goudasfalt

 

 

Stad van titels & prijzen

29 november 2015

Lees hier mijn column d.d. 29 november 2015 'Stad van titels & prijzen'

 

Genomineerd voor 'Beste ambtenaar 2015'

6 oktober 2015

Vandaag werd bekend gemaakt dat ik genomineerd ben voor de titel 'Beste ambtenaar van 2015'! PM Publiek Denken organiseert jaarlijks de verkiezing van de PM Top 100 Beste Ambtenaren. Met deze verkiezing wordt volgens PM 'de aandacht gevestigd op een beroepsgroep die vooral achter de schermen opereert, en de schijnwerper gezet op ambtenaren die een excellente prestatie hebben geleverd'.

Uiteraard ben ik vereerd door deze nominatie. In het openbaar bestuur werken volgens BZK ruim 289.000 mensen. Het is leuk te constateren dat ik kennelijk in enigerlei vorm mijn hoofd boven het maaiveld heb weten uit te steken. Stemmen kan via de website van PM Publiek Denken of door op twitter 'Ik stem op @ThierryvanVugt #pmtop100 #pmpubliekdenken' te tweeten'. Dat kan tot 30 oktober, 18.00 uur. Alle support is zeer welkom!!

 

Warm van Koudasfalt

3 oktober 2015

Lees hier mijn column d.d. 3 oktober 2015 ' Warm van Koudasfalt'

 

Je vakantie eindigt pas goed, als je niet aan waterverspilling doet

1 augustus 2015

Lees hier mijn column d.d. 1 augustus 2015 'Je vakantie eindigt pas goed, als je niet aan waterverspilling doet'

 

Ratsaustausch Gouda und Solingen: op (be)zoek naar een verstevigd partnerschap

15 juni 2015

Lees hier mijn impressie van het werkbezoek van de Goudse gemeenteraad van 12 juni jl. aan zusterstad Solingen.

 

Werkt u mee aan een aantrekkelijk Gouda?

5 juni 2015

Lees hier (pagina 7) mijn column in de Krant van Gouda d.d. 4 juni 2015 'Werkt u mee aan een aantrekkelijk Gouda?'

 

Gouda maakt werk van innovatief burgerschap!

9 april 2015

'Wat gaan we nou precies doen?'. Het is nog even zoeken voor de deelnemers aan de eerste 'Werkplaats Gouda', die de gemeente organiseerde in de Chocoladefabriek. Innovatief burgerschap. Het roept nog de nodige vragen op. 

Het coalitieakkoord spreekt over zaken als 'ruimte bieden aan burgers en ondernemers', 'de gemeente moet meer en meer partner worden in een breder netwerk van actoren' en 'de gemeente zal soms bewust ‘op haar handen gaan zitten' om initiatieven te bevorderen'. 'Er ontstaat meer ruimte voor burgerparticipatie en  invloed van buitenaf'.

Er gebeurt gelukkig al een hoop in onze stad op dit vlak. Gouda is een stad met betrokken burgers en wil ook in gezamenlijkheid aan de slag. De opkomst van de Werkplaats getuigt hier ook van.

Zo zagen we wijkbewoners die in actie kwamen om de volière in hun park te gaan beheren. Dat gebeurde ook met de buurtbewoners bij het hertenkamp. Het behoud van deze voorzieningen is daarmee geborgd door gezamenlijke inspanningen van omwonenden. Burgers kunnen in mijn optiek ook een belangrijke rol spelen bij groenonderhoud in onze stad.

Gouda kwam ook in beweging om de aankoop van het Koudasfalt terrein te bepleiten. Betrokken inwoners maakten een plan om het vervuilde bedrijfsterrein een nieuwe functie te geven, met meerwaarde voor de stad. In korte tijd werden afgelopen weken vele handtekeningen en financiële middelen bij elkaar verzameld. De gemeenteraad ging vorige week akkoord met de aankoop. Ik hoop dat de plannen van 'Goudasfalt' concreter kunnen worden gemaakt komende tijd en dat tot een gezamenlijke invulling van dit unieke terrein kan worden gekomen, waaronder ook het delen van kosten en beperken van financiële risico's.

En zo zijn er meer voorbeelden, zoals de recente oprichting van de Energie Coöperatie Gouda, op initiatief van wijkteam Plaswijck. Ik hoop dat ook via de Goudse vergroeningsagenda maatschappelijk initiatief voor een duurzamer Gouda verder kan worden gestimuleerd. Volop samen aan de slag dus. Voor een krachtig Gouda!

Komende tijd zal moeten worden bezien hoe het nieuwe budget voor innovatief burgerschap zal worden ingezet (criteria, procedure). Het is zaak dat met het budget projecten worden ondersteund die goed zijn voor onze stad. Bijvoorbeeld projecten van wijkteams/-platforms of andere (vast of ad hoc) burgercollectieven. Wellicht kan een commissie van enkele betrokken Gouwenaars een rol spelen bij de beoordeling van projecten, waarbij de toegankelijkheid en laagdrempeligheid van het budget wel een uitgangspunt is.

 

Column: Gouds conservatisme 2.0

29 november 2014

Lees hier mijn column 'Gouds conservatisme 2.0' over de door D66 geambieerde verkenning gereguleerde wietteelt bij Promen.

 

Urban Chasen voor Right to Play

11 oktober 2014

Op zaterdag 11 oktober vond in Gouda het evenement Urban Chase plaats. Bijna 70 teams van twee deelnemers namen deel aan deze 'adventure run' door Gouda. Samen met VVD fractievoorzitter Ronald Verkuijl nam ik deel aan de strijd. Op basis van cryptische omschrijvingen moest je (rennend/lopend) locaties, ook wel 'chasepoints', verspreid door de hele stad vinden. Op die plekken werden de teams op de proef gesteld: bloed prikken, sprinkhanen eten, geblinddoekt een parcours afleggen, puzzels maken, een rondje biatlon, kanoën, bungee jumpen (voor de liefhebber dan), vuur maken etcetera. Helaas misten we het abseilen van het huis van de Stad. 

Een ware beproeving, zeker gezien de deels barre weersomstandigheden. Niettemin was het een leuk evenement, dat Gouda goed op de kaart zet. Je leert je eigen stad ook weer een stukje beter kennen. 

Na circa 34 km te hebben afgelegd en 19 van de 20 proeven te hebben voltooid bereikten we de finish. In de eindranking haalden we een 20e plek, maar niettemin met een huldiging daar we de meeste chases hadden voltooid van alle teams! Toch een mooie prestatie. Met het evenement werd bovendien €2.222,- opgehaald voor Right to Play. Hopelijk volgend jaar weer!

 

Gouda hard in ontwikkeling

4 oktober 2014

Lees hier mijn impressie van het Raadsuitje 2014, 'Gouda hard in ontwikkeling'.

 

Werkbezoek Oasen

30 september 2014

Drinkwaterbedrijf Oasen organiseerde vandaag een bijeenkomst voor raadsleden uit de regio. De bijeenkomst vond plaats in het waterzuiveringsstation Rodenhuis te Bergambacht. Een leerzame avond als je het mij vraagt. Nooit geweten dat ons drinkwater in Gouda in een leiding vanuit Bergambacht komt. Evenmin dat het gewonnen wordt uit oppervlaktewater afkomstig uit de Lek. Een belangrijk uitdaging voor Oasen is om de kwaliteit van het drinkwater hoogwaardig te houden. Vervuiling door bijvoorbeeld meststoffen, medicijnresten in water en verharding (kalk) zijn drie belangrijke factoren. Ook de kwaliteit van het rivierwater in de Lek is 1-op-1 verbonden met de kwaliteit van het drinkwater.

Ik was benieuwd of de ontwikkeling van gescheiden hemel- vs. afvalwaterriolering nog een prikkel levert voor Oasen om in te zetten op benutting van hemelwater voor niet-consumptie doeleinden (wassen, wc etcetera). Hiervoor is voor Oasen financieel geen business case, aangezien de prijs van het gezuiverde drinkwater te laag is. De extra infrastructuur c.q. leidingen die hiervoor nodig zouden zijn maken dit naar hun oordeel ook niet direct duurzamer. 


 

Boeiende week; mixed feelings

21 september 2014

Het was een bijzondere week. Maar wel een week die ik met een dubbel gevoel afsluit. 

De Raadsvergadering van woensdag was wellicht de minst spannende gebeurtenis van de week. hoogtepunt daarbij was in mijn optiek dat 'onze' Zouhair Saddiki erin slaagde ruim vijf minuten vol te praten over de eenmalige verplaatsing van de (waren)markt in verband met de intocht van Sinterklaas. Op zich is het overigens wel weer bewonderenswaardig dat we een dusdanig ouderwetse marktverordening hebben dat de bemoeienis van de gemeenteraad nodig is om hem eenmalig te verplaatsen. Snel flexibeler maken dus; hoe minder rare regels hoe beter!

Dan de positieve ontwikkelingen die de week interessant maakten. 

De koopzondagen: het college heeft ingestemd met een aanzienlijke verruiming van de categorieën winkels die open mogen zijn op zondag. Binnen de grenzen van de huidige winkeltijdenverordening wordt daarmee aanzienlijk meer ruimte geboden aan ondernemers om zelf te bepalen of zij al dan niet open zijn. Op langere termijn zal worden bezien of nog verdergaande liberalisering door het volledig vrijgeven van koopzondagen tot de mogelijkheden behoort. Daartoe zullen alsdan opnieuw alle belangen moeten worden gewogen, daar dit een aanpassing van de verordening vergt.

Daarnaast worden er concrete stappen gezet richting een open bestuursstijl. De gemeenteraad buigt zich binnenkort op verzoek van het college over de herbestemming van de Prins Willem Alexander-kazerne. Daarbij zijn zoals het er nu naar uit ziet twee scenario's mogelijk: een islamitische centrum/moskee of een school gecombineerd met zorg en ouderenwoningen. Ik moedig het aan dat op dit soort onderwerpen, die veelal de nodige maatschappelijke beroering geven, voorgelegd worden aan de Raad. Hopelijk vergroot dit ook het draagvlak voor het uiteindelijke besluit. Deze week kwam op mijn initiatief een werkgroep met duurzaamheidswoordvoerders van diverse partijen bij elkaar om van gedachten te wisselen over de invulling van het voornemen uit het coalitieakkoord om te komen tot een Goudse maatschappelijke vergroeningsagenda. Een vernieuwende aanpak; een beetje experimenteren ook, maar dat geeft ook energie!

Tot slot de minder positieve ontwikkelingen.

Een (behoorlijk) aantal wijkteams stuurde deze week een brief aan de Raad waarin een einde aan de wijkteamactiviteiten werd aangekondigd. Dat betreur ik natuurlijk. De structurele financiering van de wijkteams is geschrapt, maar komende jaren is voorzien in een aanzienlijk budget voor innovatief burgerschap. Daar kunnen ook de wijkteams een beroep op doen. In het coalitieakkoord is ook niet verankerd dat de wijkteams zouden worden opgeheven. Ik hoop ook dat de wijkteams hun kennis en ervaring willen inzetten om mee te denken hoe we tot een bredere vorm van burgerparticipatie in Gouda komen.Het idee van Wijkteam Oost in het AD van gisteren om te gaan werken met wijkplatforms is in mijn ogen een welkome suggestie. Het blijft ook komende jaren tenslotte goed een gesprekspartner in de wijk te hebben. Op korte termijn zal de Raad zich buigen over de toekomst van de wijkaanpak.

En dan de inzet van CDA en ChristenUnie om het imago van Gouda in de landelijke media weer te grabbel te gooien. Daarbij werd helaas geen enkel middel onbenut gelaten. BNR, Radio 1, de Telegraaf, GeenStijl; het Reformatorisch Dagblad; iedereen weet weer waar Gouda ligt. En mocht het nog aan iemands aandacht ontglipt zijn: ook de Tweede Kamerfracties zijn inmiddels te hulp geroepen in een poging om de onwelgevallige antwoorden over de 'haat-imam' die het college deze week gaf te corrigeren. Zonde. Kritische vragen stellen is goed, maar deze aanpak gaat wel heel ver en berokkent onze stad en een grote groep Gouwenaren onnodig schade.

 

Column: Het Zomerreces

14 augustus 2014

De rust van het zomerreces was (en is) erg welkom. Afgelopen half jaar was behoorlijk pittig. De gemeenteraadsverkiezingen waren met de decentralisaties in het sociaal domein voor de deur belangrijker dan ooit. De campagneinzet navenant. De coalitieonderhandelingen duurden lang voor de Gouwenaren. Voor (het gevoel van) onderhandelaars misschien nog wel langer. De door de gemeente in te vullen opgaven, beleidsmatig en financieel zijn groot.

In de korte periode tussen de installatie van het college en het aanbreken van het reces is een goede start gemaakt. Vol nieuw elan is het college aan de slag gegaan. De wethouders zijn de stad in gegaan voor 'college ontmoetingen', of in gewoon Nederlands gesprekken met organisaties en ondernemers. De (krappe) financiële kaders voor komende periode zijn vastgesteld.

Hoewel het reces dus inmiddels tot genoegen van diverse ambtenaren, wethouders en raadsleden begonnen is, blijkt die rust ook dit jaar weer in hoge mate relatief. Bij Promen is onrust onder het personeel; de wijkteams zoeken veerkracht om naar de toekomst toe een nuttige rol te kunnen blijven spelen en columniste Marianka wil dat haar vrienden op zondag gratis kunnen blijven parkeren. Het CDA en de CU maken zich bovendien zorgen over de prijs van het drinkwater; de SP stelt -opgeleefd en activistisch als vanouds- meer raadsvragen dan het aantal tomaten dat door Rusland geboycot wordt. Ook de raadsleden zijn dus niet allemaal uit de stad verdwenen.

Een ding is zeker: er gebeurt weer wat in politiek Gouda. Er zit ook veel energie in de nieuwe gemeenteraad, en die kunnen we goed gebruiken. Ik zie dan ook uit naar de hervatting van het politiek jaar. Een jaar dat naast bezuiniging ook veel goede dingen gaat brengen voor Gouda. Onderwijs staat nu bijvoorbeeld bestuurlijk weer op de kaart en op korte termijn initieert D66 een eerste raadsbrede sessie over de totstandkoming van een maatschappelijke vergroeningsagenda. Wellicht zorgt Sinterklaas (al dan niet met gekleurde piet) of de nieuwe bioscoop zelfs voor de 1 miljoenste bezoeker aan onze mooie stad?

 Genoeg te doen nog dus. Ik geniet dus nog maar even van het reces en onze levendige binnenstad. Spoedig kan dat ook op de nieuwe terrassen achter de Waag! Benieuwd wat jullie ervan vinden. 

 

Debat over kadernota

9 juli 2014

Lees hier mijn inbreng bij het debat over de financiële kadernota 2014-2018 in de Goudse gemeenteraad.

 

De kracht van Gouda in de praktijk : Potterspoort

28 juni 2014

Op vrijdag 27 juni woonde ik de feestelijke opening van Pauzelandschap Potterspoort bij. Een drukte van jewelste, en terecht. Het is een mooi initiatief vanuit de stad, waarbij inwoners en bedrijven hebben laten zien met eigen kracht en middelen een hotspot in de stad te kunnen creëren. Het park heeft grote meerwaarde voor de entree van de binnenstad vanaf het Bolwerk. Veel bezoekers die per auto Gouda binnen komen, worden nu direct aangenaam verwelkomd. Gouda is met het pauzelandschap bovendien een recreatieve pleisterplek rijker. Met het initiatief is mijns inziens waarde toegevoegd aan de publieke ruimte, zonder dat de gemeente hier een prominente rol in heeft gespeeld, meer dan belemmeringen helpen het hoofd te bieden.

Ik hoop op soortgelijke creativiteit aan zijde van de Vredebest en het zuidelijk stationsgebied, zodat we ook OV-reizigers vanaf hun binnenkomst in onze stad verrassen! Daarbij is de inzet van eenieder welkom, of zoals Chris Bellekom in zijn gedicht bij de onthulling van de lego-koe in het pauzelandschap benadrukte: “Zonder de inzet en kracht van haar inwoners is Gouda naakt”.
 

 

College in Gouda eindelijk geïnstalleerd!

18 juni 2014

Op de kop af drie maanden na de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart is het nieuwe college van B&W in Gouda benoemd. Het heeft het nodige geduld gekost, maar de derde Goudse formatiepoging is daarmee tot een goed einde gebracht.

In ronde 1 namen we als grootste van partij van Gouda het initiatief voor een college bestaande uit D66, PvdA, ChristenUnie, VVD en GroenLinks. Die poging strandde doordat CU niet aan de onderhandelingstafel wilde komen, en parallel met GoPo/GBG, CDA, SGP, 50+ en SP een 2e ronde onderhandelingen initieerde, zonder D66. Ronde 3, die nu tot een goed einde is gebracht, startte nadat GoPo/GBG het vertrouwen in een succesvolle afloop van de 2e onderhandelingen kwijt raakte, en toenadering zocht tot D66 en de PvdA.

Gelukkig kan het nieuwe college, met wethouders van D66, PvdA, Gouda Positief, VVD en GroenLinks, alsook de gemeenteraad, nu aan de slag. Afgelopen periode was de raadsagenda bij gebrek aan een missionair college vrij leeg. Na afronding van het introductieprogramma voor nieuwe raadsleden was er derhalve weinig inhoudelijks te bespreken. Ontegenzeggelijk is er nog veel te doen in Gouda, zeker ook gezien de naderende decentralisaties in het sociaal domein. Op korte termijn zal de raad zich buiten over de financiële doorvertaling die het nieuwe college zal opleveren van het coalitieakkoord, zodat ook die basis voor komende vier jaar is gelegd.

Ik ben blij met de samenwerking tussen D66, PvdA, GoPo, VVD en GL, zoals ten uitdrukking gebracht in ons coalitieakkoord 'Gouda daagt je uit!'. De titel illustreert voor mij dat we enerzijds de aantrekkingskracht van Gouda beter moeten benutten, en anderzijds nog meer ruimte moeten geven aan burgers en ondernemers om de samenleving zelf mee vorm te geven. Ik hoop dat we komende bestuursperiode, los van de coalitiesamenwerking, de raad meer in positie kunnen brengen en breder de samenwerking kunnen opzoeken. Door deelname van Gouda Positief, het 'hart' van de oppositie in afgelopen jaren, aan de coalitie, is in ieder geval een vernieuwende basis gelegd hiervoor. Ik zal, vanaf nu ook formeel als fractievoorzitter van D66 in Gouda, mij tot het uiterste inspannen om te werken aan een opener en innovatievere bestuursstijl!

Lees hier mijn reconstructie van de collegevorming.

 

Debat over coalitieakkoord

17 juni 2014

Lees hier mijn inbreng bij het debat over het coalitieakkoord 2014-2018 'Gouda daagt uit!' in de Goudse gemeenteraad. 

 

Sponsoring uit publieke middelen blijft aandachtspunt

29 mei 2014

De beantwoording van mijn Raadsvragen over de sponsorovereenkomst die Promen is aangegaan met voetbalclub Jodan Boys, roept voor mij nog vragen op. Het bedrag dat met het contract gemoeid is (op jaarbasis € 1000,-) is op de totaalbegroting van Promen vrij beperkt. Het sociaal werkbedrijf van Gouda hoopt met het contract toegang te krijgen tot het netwerk van de sportclub, bestaande uit 80 bedrijven, en daarmee mensen met een arbeidsbeperking te kunnen plaatsen bij deze bedrijven.
Tijdens de raadsvergadering van 28 mei heb ik de oproep gedaan om nader in gesprek te gaan in de raad over wat we toelaatbaar vinden. Hoe vrij zijn publiek gefinancierde instellingen en aan de gemeente verbonden partijen (bijvoorbeeld Cyclus, Sport.Gouda, de Nieuwe Regio) in het besteden van hun middelen? Was een sponsorschap voor € 10.000,- of € 100.000,- ook acceptabel? Ik hoop op korte termijn meer zicht op te krijgen op het standpunt van de Goudse raad hierover. Wordt vervolgd.

 

Coalitie-onderhandelingen (eindelijk) goed op weg!

24 mei 2014

Afgelopen dagen ben ik flink aan de slag geweest. Als onderhandelaar voor D66 bij de coalitievormingsgesprekken in Gouda heb ik weliswaar weinig vrije tijd gehad, maar met resultaat: de gesprekken zijn goed op stoom gekomen. Vandaag is er een akkoord bereikt met GoudaPositief/GBG, PvdA, VVD en GroenLinks over de vormgeving van het coalitieakkoord. Ik ben blij dat onze inzet om te komen tot een opener bestuursstijl met een sterkere positie voor de gemeenteraad, lijkt te gaan resulteren in een separaat bestuursakkoord, naast een beknopt (hoofdlijnen) beleidsprogramma. Over de financiële kaders is eveneens overeenstemming bereikt. Er moet flink worden bezuinigd door afnemende middelen, maar we zijn er ook in geslaagd ruimte vrij te spelen om het nodige nieuwe beleid te realiseren. Hierdoor kunnen we de noodzakelijke bezuinigen en gewenste investeren combineren, en dat is goed voor Gouda. Het lijkt erop dat we met deze coalitiepartners de nodige vernieuwing kunnen gaan realiseren in Gouda. Dat geeft vertrouwen en energie voor de aankomende bestuursperiode.
Na alle commotie afgelopen weken en de verschillende formatiepogingen die zijn ondernomen, wordt nu dan toch op volle kracht doorgewerkt aan een volwaardig coalitieakkoord voor Gouda. Met 21 van de 35 raadszetels kan deze coalitie ook rekenen op een forse meerderheid. Dat geeft perspectief en moet leiden tot een bestuurskrachtig college voor Gouda, dat voortvarend aan de slag kan. Gouda heeft binnenkort weer een stadsbestuur!

Hier vind je meer informatie:

Artikel 'Coalitieonderhandelingen: akkoord over financieel kader' d.d. 24 mei 2014

Artikel 'Goudse formatiebesprekingen gaan verder met vijf partijen' d.d. 17 mei 2014

Artikel 'D66, GoPo en PvdA slaan handen ineen' d.d. 12 mei 2014

 

Christelijke machtspolitiek bij collegevorming

11 april 2014

Afgelopen weken heb ik met D66 hard gewerkt aan de vorming van een stabiel en breed college in Gouda. Die poging lijkt nu voorlopig gestrand door de opportunistische opstelling van de christelijke partijen in Gouda. De ChristenUnie, CDA en SGP speelden onder één hoedje (CU wilde alleen met CDA/SGP aan de onderhandelingstafel komen), waarmee nu voor Gouda een wankele gelegenheidscoalitie lijkt weggelegd, zonder D66 als dé winnaar van de verkiezingen van 19 maart en de grootste fractie in Gouda. Ik kan er nog veel woorden aan wijden, maar beelden zeggen vaak meer. Bekijk:

Interview met TV Gouda d.d. 11 april 2014

Interview met Omroep West d.d. 10 april 2014

Of lees hier de berichtgeving over de collegevorming op de website van D66 Gouda.

 

Raadsvragen over sponsoringsovereenkomst Promen

10 april 2014

Vandaag heb ik namens de fractie van D66 raadsvragen (zgn. 'art. 38-vragen') gesteld over een sponsorovereenkomst die Promen heeft gesloten met voetbalvereniging Jodan Boys. Promen is het sociale werkbedrijf van 11 gemeenten, waaronder Gouda. Promen verricht dus publieke diensten en wordt ook uit gemeenschapsgeld gefinancierd. Doel van de raadsvragen is opheldering te krijgen van het college over de actie en te vernemen of het sponsoren van een voetbalclub als een nuttige besteding van (schaarse) publieke middelen wordt gezien.

Lees hier de raadsvragen.

 

Geïnstalleerd in Goudse Raad

27 maart 2014

Op donderdag 27 maart vond de installatie van de nieuwe Goudsegemeenteraad plaats. In een volle raadszaal werden de 35 kersvers verkozenen één voor één geïnstalleerd door burgemeester Milo Schoenmaker. Na het in ontvangst nemen van mijn benoemingsbesluit op vrijdag 21 maart was dit het tweede formele moment in mijn prille raadscarrière.

Ik ben blij met de balans tussen nieuwe raadsleden en continuïteit, in het bijzonder ook het feit dat er ook wat meer jongeren in de nieuwe raad zitten. Ik proef ook veel energie om aan de slag te gaan. Dat is mooi, want mede in relatie tot de naderende decentralisaties ligt er een forse kluif te wachten!

Klik hier voor de gehele gemeenteraad! 

Het proces van collegevorming is inmiddels ook op gang gekomen. D66 heeft daarbij het voortouw als grootste partij, hetgeen ook van mij persoonlijk veel inzet vergt. Er is een externe verkenner aangezocht, die op woensdag 2 april zijn advies zal opleveren. Dit is het startmoment voor de verdere onderhandelingen. Ik ben benieuwd!

 

 

Gekozen - stemmers bedankt!

21 maart 2014

Op woensdag 19 maart waren de Gemeenteraadsverkiezingen. D66 stond er goed voor in de peilingen, maar dat we de grootste partij in Gouda zouden worden hadden maar weinigen voor mogelijk gehouden. De uitslag vind je hier. Zes zetels haalde D66 Gouda binnen. Ongekend, zeker als je bedenkt dat de PvdA al decennia lang de grootste fractie in Gouda heeft. Als tweede op de kieslijst, was ik al vrij zeker van een plek in de nieuwe Goudse raad, maar het was fijn om te constateren dat ik met 249 persoonlijke stemmen (voorkeursstemmen) ook mijn eigen zetel heb binnen gehaald. Komende periode zullen we hard aan de slag moeten om het vertrouwen van de Goudse kiezers waar te maken. Komende weken zal gewerkt moeten worden aan het vormen van een bestuurskrachtig en stabiel college. Dat is nog een hele uitdaging, met een vrij versnipperde verkiezingsuitslag, 35 zetels en 11 partijen. Op dit moment past het in ieder geval om al mijn stemmers te bedanken!

 

Column: 4 jaar hervorming in cultuurdomein

8 maart 2014

De hervorming die in het cultuurdomein afgelopen raadsperiode op gang is gebracht is een verdienste. Op de eerste plaats van de ondernemers in kwestie, maar ook van Daphne Bergman, die als wethouder een aanjagende en faciliterende rol speelde. D66 staat voor een beleid, waarbij de monumenten die onze stad rijk is maatschappelijk en economisch worden benut. De monumenten en het cultureel erfgoed zijn van grote betekenis voor de aantrekkingskracht van Gouda en dragen bij aan onze doelstelling om 1 miljoen bezoekers naar onze stad te halen. Door in te zetten op herbestemming en benutting, ook door particulieren, halen we toegevoegde waarde uit de monumenten en kunnen de kosten voor onderhoud en beheer zich terugverdienen. Afgelopen vier jaar is er veel in gang gezet en gerealiseerd in dit kader. Het Stadhuis op de markt is verhuurd aan een ondernemer, die er onder andere evenementen en exposities in organiseert. Dit zorgt voor meer levendigheid in de Goudse binnenstad, naast de klassieke functie rond trouwerijen en toeristische highlight.

Vorige week was de opening van de nieuwe, toekomstbestendige Goudse stadsbibliotheek. De nieuwe bieb is gevestigd in de voormalige Chocoladefabriek en biedt een moderne combinatie van ontmoetingsplek, horeca en vindplaats van boeken, digitale informatie en historische gegevens. Een bij-de-tijds kenniscentrum. De bieb werd op 28 februari geopend door Prinses Laurentien, burgemeester Schoenmaker, en een terecht trotse wethouder Daphne Bergman.

Deze week was het weer raak. Het ‘lintje’ werd ook doorgeknipt voor het Cultuurhuis in De Garenspinnerij. Hier worden onder andere KunstpuntGouda, het Jeugdtheaterhuis en sociëteit Studio Gonz onder één dak gehuisvest. Ook vestigt de Goudse mezzosopraan Tania Kross zich in dit pand. Net als bij de bibliotheek is de herhuisvesting een bezuiniging én een investering tegelijk. De ‘bewoners’ zitten op een nieuwe, toekomstbestendige plek, en zijn bovendien ondergebracht in monumentale panden, die door hun nieuwe bewoners optimaal benut worden.

Dit zijn maar drie voorbeelden, maar afgelopen tijd is ook de monumentale Vrouwetoren gerestaureerd en is besloten dat het Schipperswachtlokaal zal worden opgeknapt, zodat ook dit monument in onze binnenhaven behouden blijft. Particulieren hebben mooi werk verzet in gezichtsbepalende monumenten als Arti Legi en Spa Gouda. Er moet ook nog een hoop gebeuren komende raadsperiode. De herbestemming van het Weeshuis is bijvoorbeeld topprioriteit, en we moeten zien of de exploitatie van het Stadhuis daadwerkelijk rendabel wordt.

Ik ben trots op wat er gebeurd is in Gouda op dit vlak. Het is voor mij een bewijs van hoe Krachtig Gouda kan zijn. Ik kijk ook met bewondering naar het ondernemerschap van een instelling als de Goudse Schouwburg, die naast het station een bioscoop neerzet waardoor de subsidieafhankelijkheid op termijn kan worden verminderd. Dit vergt lef en durf, zeker in economisch lastige tijden. De cultuursector heeft veerkracht laten zien, die ik komende periode ook in andere sectoren graag meer terug zou zien!

 

Gemeenteraadsverkiezingen 2014: hardlopen voor Gouda

Interview op intranet van het ministerie van Economische Zaken d.d. 26 februari 2014. 

 

Column: Koopzondagen revisited

16 februari 2014

Woensdag 12 januari was de laatste vergadering van de huidige gemeenteraad. Eigenlijk werd het pas in blessuretijd spannend, toe de oorspronkelijke agenda achter de rug was en werd gesproken over de aan de orde van de dag toegevoegde moties. Vanuit D66 diende ik met collega Marcel Castelijns en de PvdA een motie in over de uitvoering van de koopzondagregelgeving. De eerdere Raadsvragen die D66 hierover stelde leverden niet het gewenste resultaat op. Doel van de motie was het college aan te sporen de door de Raad in afgelopen najaar aangenomen Winkeltijdenverordening toe te passen zoals beoogd, en daarmee binnen de gestelde kaders optimaal ruimte te bieden aan ondernemers om hun winkel op zondag naar believen te openen. Dat lukte niet. Naast D66 en de PvdA werd de motie slechts gesteund door één van de GroenLinksers. Tot mijn verbazing dienden de VVD, GoudaPositief, Gemeentebelangen en Trots een alternatieve motie in, gericht op aanpassing van de winkeltijdenverordening zelf. Wellicht wat naïef van me om te denken dat het in de Raad om de inhoud draait (zeker in campagnetijd), maar de discussie werd dus een herhaling van zetten. Bij de Raadsbehandeling afgelopen najaar was immers al gebleken dat het door deze ‘rechtse’ gelegenheidscoalitie beoogde volledig vrijgeven van de koopzondagen niet haalbaar was. De Winkeltijdenwet vraagt om maatwerk en belangenafweging, en een flink deel van de huidige Raad zag destijds sowieso weinig in het liberaliseren van koopzondagen (christelijke partijen, SP, 50+). In plaats van de optimalisering van de uitvoering van de huidige regeling te steunen, ontstond derhalve een patstelling, waarmee aan het eind van de rit geen van de drie koopzondagenmoties (het CDA diende -uiteraard met CU/SGP- ter vergadering nog snel een motie in, waarvan de inhoud te raden is) het haalde. Een zeer teleurstellende opstelling dus mijns inziens, waar onze stad noch haar winkeliers baat bij hebben.  Sowieso apart dat de VVD c.s. in de laatste Raadsvergadering nog een fundamentele beleidsverandering trachtten te agenderen. Een besluit over volledige liberalisering van de koopzondagen lijkt me voorbehouden aan een nieuwe Raad. Ook voor D66 is volledig vrijgeven van de koopzondagen een ultiem doel (dit staat ook in ons verkiezingsprogramma); maar dit vergt dat de tijd en de stad er rijp voor is. Een bijzondere avond al met al, waar wederom bleek dat interne fus in de Raad belangrijker lijkt dan het maatschappelijk resultaat. Primera Gildenburgh zal er blij mee zijn! 

 

Raadsvragen over verruiming zondagsopenstelling

17 januari 2014
 

Vandaag heb ik Raadsvragen ingediend over de verruiming van de zondagsopenstelling. Per 1 oktober 2013 is het koopzondagenbeleid in Gouda op initiatief van D66 en de PvdA verruimd. Het college mag op basis van de nieuwe Winkeltijdenverordening categorieën winkels toestemming geven op zondag open te zijn. Dat is gebeurd inmiddels, en met succes. Diverse winkels, waaronder vooral supermarkten en bouwmarkten zijn nu iedere zondag open en trekken veel bezoekers. Maar als je -bijvoorbeeld- een gemakszaak hebt, dan is dat andere koek. Deze valt niet onder de door het college geboden ontheffing.

Ik heb Raadsvragen ingediend om te peilen of het college bereid is, op basis van de behoeften van ondernemers in de praktijk, periodiek te bezien of uitbreiding van de aangewezen categorieën noodzakelijk is. De Winkeltijdenverordening biedt het college die ruimte, en die moet mijns inziens ook (optimaal) worden benut. Verruiming van koopzondagen is immers goed voor de lokale economie en koopkracht, de aantrekkingskracht van onze stad, en voorziet in de behoefte van consumenten en ondernemers.

Lees hier de raadsvragen. 

 

Column: Groen Gouda

30 december 2013
 

Traditiegetrouw maken we in deze tijd van het jaar plannen en voornemens voor het nieuwe jaar. Dit jaar zou u kunnen nadenken over wat u, als inwoner van Gouda of met uw bedrijf of organisatie, zou kunnen en willen verbeteren.

Onlangs verscheen een rapport van de Universiteit van Tilburg naar de duurzaamheid van honderd Nederlandse gemeenten (“De lijstjes voorbij”, Telos, december 2013) Geen ‘geitenwollensokken’-ranglijst: een gemeente moet niet alleen op ecologische maar ook op economische en sociaal-culturele elementen goed scoren om in de top te komen. Wie zijn best doet zich door de cijfers te worstelen, ontdekt dat Gouda met een score van 50% vrij gemiddeld presteert op het gebied van duurzaamheid.  

Het sprankelende Houten torent met 58% boven de andere gemeenten uit. Is de satellietstad van Utrecht daarmee Nederlands duurzaamheidswalhalla, of koning Eenoog? Waar het aan schort in Gouda wordt niet geheel duidelijk. In tegenstelling tot andere Tilburgse publicaties stapelen de evidente causale verbanden zich in dit rapport niet op. Onduidelijk is ook wanneer je het nu precies goed doet als stad. Waar ligt de norm?

Afgeven op een rapport is natuurlijk altijd gemakkelijk. Het streven naar een duurzame samenleving zit D66 in de haarvaten. Van een vrij gemiddelde prestatie van Gouda in een duurzaamheidsbenchmark word ik als D66’er en Gouwenaar hoe dan ook niet blij. Dat kunnen wij beter.

De vraag is waar de sleutel voor verdere verduurzaming van onze stad ligt. De gemeente als organisatie presteert op het vlak van duurzaamheid al vrij goed: in de landelijke duurzaamheidsmeter van 2013 bezet Gouda een verdienstelijke twaalfde plek. Een top10-positie ligt binnen handbereik. Maar hoe zorgen we voor een verdere spreiding  van verduurzaming  in de Goudse samenleving? Wat doen burgers, bedrijven en organisaties om onze stad beter voor de dag te laten komen? Wat kunnen we nog bereiken als we slimmer samen werken? Kunnen we bijvoorbeeld met bundeling van krachten een zonnecentrale realiseren op een (leeg) stuk bouwgrond?

Laten we niet afwachten wat de gemeente nog meer doet, maar zelf aan de slag gaan. Ik pleit voor een Goudse Vergroeningsagenda die inwoners en bedrijven opzetten, ondersteund door de gemeente. Via bijvoorbeeld moderne media kan iedereen een steentje bijdragen. Aan u en mij dus de nobele taak om in deze tijd van goede voornemens te bedenken wat uw bijdrage wordt aan een Groen(er) Gouda.
 

2e plek op de kandidatenlijst 2014!

11 november 2013

De leden van D66 Gouda hebben me op twee gezet op de kandidatenlijst voor de Gemeenteraadsverkiezingen in 2014! Direct achter lijsttrekker, en zittend wethouder, Daphne Bergman. Een mooie plek met perspectief! Mooi dat ik van de Goudse D66-leden zo veel vertrouwen krijg. De lijst laat een mix zien van mensen die werken in het onderwijs, voor de overheid, in het bedrijfsleven, ondernemers en bovenal mensen met een groot hart voor Gouda. De lijst is bovendien een mooie mix van jong en oud en continuïteit en vernieuwing. Een goede balans dus. 

De volledige kandidatenlijst van D66 Gouda is als volgt:

1. Daphne Bergman
2. Thierry van Vugt
3. Harry van den Haak
4. Elma de Ronde
5. Hannie van der Wal-Hortensius
6. Egbert Jan Kuijlaars
7. Frank de Pont
8. Zouhair Saddiki
9. Stefan Vos
10. Maurits Speksnijder
11. Ronald Buijsse
12. Evert Bobeldijk
13. Kees de Ruijter
14. Willeke van Staalduinen
15. Dirk-Jan Saaltink
16. Hans Klemens
17. Marijn van der Veen
18. Dick Verbaan

Het Verkiezingsprogramma voor de Raadsperiode 2014 - 2018 is eveneens vastgesteld.

 

 

Met ingang van Gemeenteraadsverkiezingen 2014 kunt u stemmen op station Gouda!

11 november 2013 

 

Met ingang van de Gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart aanstaande wordt het ook in Gouda mogelijk om in de nabijheid van het station te stemmen. Dit is het resultaat van Raadsvragen die ik namens de D66-fractie in 2012 aan het college heb gesteld. In het direct naast het centraal station gelegen Huis van de Stad zal een stembureau worden ingericht. Het is mooi dat het stemmen in de nabijheid van het station nu ook in Gouda mogelijk wordt. De reizigersaantallen legitimeren dit, en ook omwonenden kunnen van dit nieuwe stembureau gebruik maken. Hoe makkelijker stemmen wordt gemaakt, hoe beter voor de democratie!